Fynsk Frugtavl siden 1943

Om Ørbæk Mosteri

Ørskov Frugt Glas

Go' fynsk smag
siden 1938

Æblemost, familietradition
& dejlig fynsk frugt

Som en gylden dråbe. Gemt ad snoede østfynske veje. Mellem kornmarker, landsbyer og herregårde ligger Ørbæk Mosteri i byens nordligste udkant. Herfra er udsigt til Ørbækgård. Engang hjemsted for familien, der gav mosteriet sin historie.

Vi skal tilbage i tiden. Til 1938. Frugthaverne på landet blomstrede og voksede sig store. Dengang lavede man også æblerne til most. Det skulle søde grøden og erstatte øllet. På Ørbækgård havde familien Møller Andersen plantet æbletræer. Så mange - at sønnen Peter og hans hustru Agnete begyndte at lave most af æblerne og sælge det videre.

I 1938 købte de ejendommen på vejens modsatte side. Og Ørbæk Mosteri blev grundlagt.

Her skabte de en familievirksomhed, hvor naboer kunne bytte deres æbler til most, og hvor familien kunne forvandle frugt fra frugthaver i omegnen til most og saft til nydelse for danskerne i hverdagen.

Resten er som bekendt historie. I dag giver Ørbæk Mosteri stadig danskerne mulighed for at drikke most og saft fra dejlige lokale frugthaver. Og danskerne kan også stadig bytte deres æbler til most i Ørbæk.

Gennem tre generationer har familien Møller Andersen presset most af danske og især fynske æbler. Brugt lokale råvarer i videst muligt omfang. Og værnet om den gode, naturlige smag. Så du stadig den dag i dag kan nyde den rene smag af dejlige, flydende frugter som most og saft - fyldt med familietradition og go’ fynsk smag.

Frasorterede æbler til æblemost hos Ørbæk Mosteri
Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek. – Ørbæk Mosteri 1959
Æblemost Ørbæk Mosteri ufiltreret som drink

Vi værner om den natur, der giver os vores råvarer

Kvalitet i
vores produkter

Gennem vores mere end 80 år i fødevarebranchen har vi altid haft særligt et mål for øje. Kvalitet. Vi er stolte over vores produkter, der lever op til danske og internationale standarder. Det stiller krav til os og vores avlere, der altid har både fødevaresikkerhed og god landbrugspraksis som centrum for vores arbejde.

Vores kvalitetsarbejde er funderet i HACCP-principperne, og vi er stolte af vores fødevarecertificeringer FSSC22000 og økologi, som vi kontinuerligt arbejder på at vedligeholde. Internt dyrker vi også vores Food Safety Culture ved at involvere, uddanne og udvikle vores medarbejdere, så vi sikrer en fælles tankegang og adfærd i forhold til fødevaresikkerhed, så vi løbende kan forbedre kvaliteten af vores produkter.

Mindre madspild
siden 1938

Madspild har vi altid haft under huden i arbejdet med frasorterede frugter. Siden 1938 har vi også altid givet naboer og andre godtfolk mulighed for at bytte deres overskudsæbler til most. I dag kalder vi det Årets Ævlerov.

Generelt er vores æblemost ofte god efter udløbsdatoen. Det står også på vores produkter. Og fra 2022 vil TooGoodToGos mærkat også være der, for at guide forbrugerne til reduceret spild.

Ørskov Frugt signatur æble
Haveæbler bliver til Årets Ævlerov med Ørbæk Mosteri

Vi udnytter hele vores værdikæde

Vi er i familie med Ørskov Frugt, der dyrker skønne frugter og bær på Fyn. Og vi udnytter alle frugter til det, de er bedst til. Nogle skal spises frisk fra træet. Andre skal presses til most og saft. Og de få rester som er tilbage, bliver til biogas eller komposteres, så næringsstofferne gives tilbage til jorden. Sund fornuft - synes vi.